Vitamin adalah bahan organik bukan kimia yang diperlukan oleh tubuh dalam kuantiti yang kecil untuk menyelenggara fungsi metabolisma yang normal. Ia tidak dihasilkan di dalam tubuh, oleh itu, ia perlu diambil dari sumber luar. Diet seimbang yang merangkumi keempat-empat kumpulan makanan (bijirin, daging, hasil tenusu, buah-buahan dan sayur-sayuran) adalah mencukupi untuk membekalkan sumber vitamin dan mineral untuk keperluan tubuh.
Vitamin terbahagi kepada dua, vitamin larut lemak dan yang larut dalam air. Vitamin larut lemak merupakan vitamin yang boleh disimpan dalam tubuh dan tidak perlu diambil setiap hari.
Vitamin Larut Air
Vitamin/Mineral | Sumber | Peranan Pada Tubuh | Kesan |
Tiamina (Vitamin B1) | Biji bunga matahari, makanan dari bijirin dan kekacang kering | Perlu untuk metaboliesma karbohidrat dan otot. Meningkatkan fungsi saraf dengan sempurna.
| Tiada kesan lebih dos yang diketahui tetapi lebihan pada satu vitamin B boleh menyebabkan kekurangan pada vitamin B yang lain. |
Riboflavin (Vitamin B2) | Hati, susu, bayam, mee yang diperkaya dan kulat atau cendawan | Diperlukan oleh tubuh untuk metabolisma semua jenis makanan dan mengeluarkan tenaga dan sel-sel. Diperlukan oleh vitamin B6 dan niasin. | Kekurangannya boleh menyebabkan pecah-pecah dan sakit pada mulut dan hidung. Begitu juga masalah kesihatan. |
Niasin (Vitamin B3) - Niasin ditukarkan kepada niasimid dalam tubuh. | Cendawan, kulat, ikan tuna, ayam, daging, kacang tanah, bijirin diperkaya. | Diperlukan oleh enzim-enzim yang merubah makanan kepada tenaga. Membantu mengekalkan sistem perkumuhan dan saraf yang sihat. Pada dos yang tinggi ia boleh membantu mengurangkan kolesterol. (Perlu diingat, untuk mendapatkan dos yang besar perlu terlebih dahulu mendapat nasihat pakar kesihatan). | Kekurangan:
|
Asid Pantotenik (Vitamin B5) | Terdapat dengan banyaknya dalam tisu-tisu haiwan dan bijirin | Mengubah makanan kepada bentuk molekul. Diperlukan untuk mengeluarkan hormon adrenal dan bahan kimia yang mengatur fungsi sistem saraf. | Kekurangan:
|
Piridoksin (Vitamin B6) | Lemak haiwan, bayam, brokoli dan pisang | Diperlukan oleh tubuh untuk metabolisme dan penyerapan protein dan juga metabolisme karbohidrat. Membantu membina sel darah merah dan meningkatkan fungsi sistem saraf dan otak. | Kekurangan:
|
Sianokobalamin (Vitamin B12) | Hanya boleh didapati daripada hasilan haiwan | Membina bahan genetik dan membantu pembentukan sel darah merah. | Kekurangan:
|
Biotin | Keju, kuning telur, bunga kobis dan mentega kacang. | Diperlukan oleh tubuh untuk metabolisme glukos dan pembentukan sesetengah asid lemak. | Kekurangan:
|
Asid Folik | Sayur berdaun hijau, jus oren, daging organ dan taugeh. | Penting untuk pembentukan bahan-bahan genetik dan juga metabolisme protein serta pembentukan sel-sel darah merah.
| Kekurangan:
|
Asid Askorbik (Vitamin C) | Buah sitrus, strawberri, brokoli, dan lada hijau. | Mengandungi antioksidan. Membantu menyatukan sel-sel tubuh dan menguatkan dinding saluran darah, mengekalkan kesihatan gusi dan membantu dalam penyerapan zat besi oleh usus.
| Otot-otot menjadi lemah, gusi berdarah, mudah lebam dan kes skurvi yang teruk. |
|
No comments:
Post a Comment